Prehrana pasa

Novi ali oni već iskusniji vlasnici pasa često traže sve bolje načine kako izabrati što kvalitetniju a istovremeno i prihvatljivu hranu za svoje ljubimce. Hrana za vašeg psa mora biti po svom sastavu uravnotežena i prilagođena dobi  i zdravstvenom stanju psa.

Psi su po građi svog zubala nesumnjivo mesojedi, no za razliku od mačaka potrebni su im i drugi sadržaji (povrće, voće). Iako se često govori o odnosima bjelančevina (proteina), ugljikohidrata (škrobi) i masti te vitamina i minerala u sastavu pseće hrane, ne smije se zanemariti niti porijeklo tih sastojaka u hrani. Uravnotežena prehrana ne mora značiti idealan omjer u svakom obroku, no svakako treba paziti da pas u nekom razumnom periodu (npr. kroz desetak dana) dobije sve što je njegovom organizmu potrebno.

Mogućnosti raznolike prehrane su velike, a i tržište nudi različite tipove hrane:

Bez obzira na koji se tip prehrane odlučili – a to ovisi i o vašim afinitetima i o mogućnostima, uvijek pokušajte svom psu omogućiti i da uživa u svojim obrocima: nekim malim dodatkom mrkvice, kuhanog jajeta, jogurta, jabuke, zelene salate, peršina, špinata, borovnice…  Psi imaju razvijen osjet okusa i teksture hrane, i vole raznolikost isto kao i ljudi.

Optimalno zdravlje naših ljubimaca počinje na staničnoj razini, i nesumnjivi su utjecaji hrane na opće stanje organizma. Prema mogućnostima trebali bismo ponuditi čim više funkcionalne hrane, a reducirati ili čak izbaciti sve što ima negativne utjecaje. To ne znači da prehrana ili dobra ili loša – uz malo truda i znanja svaki obrok može biti i ukusan i doprinositi poboljšanju općeg stanja naših kavalira.

 

Suha hrana – briketi

Danas svakako najrašireniji način prehrane – s jedne strane vrlo praktičan za vlasnika, a često i po omjeru idealno kreiran za pseće potrebe, lagan za korištenje, dugog roka trajanja i rastezljivog cjenovnog razreda.

Koristite li dehidrate, svakako se preporuča Premium i Superpremium hrana, po mogućnosti bez žitarica.

 No istovremeno to je i hrana koje je najviše procesirana, i to na vrlo visokim temperaturama, uz izrazito visok sadržaj ugljikohidrata najčešće iz žitarica što izaziva čitav niz problema: od debljine, dijabetesa, problema sa kožom, alergijama i zubima.

Dehidrirana hrana može se dugo skladištiti ali čak i u kućnim uvjetima postoji opasnost infekcije grinjama i žišcima, koji isto tako izazivaju jake alergije kod pasa.

Psu svakako treba biti stalno dostupna čista voda za piće, jer u hrani neće dobiti ništa od potrebne vlage.

 

Konzervirana hrana

Konzervirana je hrana isto tako brzo dostupna, praktična u primjeni iako zahtjeva više prostora za spremanje, a i jednom otvorenu konzervu treba spremiti u hladnjak. Obično je pripremana na nižim temperaturama, svakako je manje procesirana od dehidrirane hrane a zadržan je i visok postotak vlage koja je potrebna psima.

Nedostatak može svakako biti cijena, ali isto tako treba dobro paziti na sastav.

Psima koji su hranjeni konzervama treba dodatno osigurati mogućnost žvakanja.

 

Sirova hrana – BARF

Sirova prehrana danas se često uzima i kao 'prirodna hrana vrste' , kako pasa tako i drugih mesojeda (vukova, mačaka, lisica). Kratica BARF dolazi ili od 'bones and raw food' ili u novije vrijeme 'biological appropriate raw food', a odnosi se na sirovu mješavinu mesa, iznutrica, kostiju te često voća i povrća.

Postoji nekoliko načina pripreme i odabira sastojaka, ali u trgovinama se može naći u smrznutom obliku podijeljena na manje ili veće porcije. Neki proizvođači nude cjelovitu hranu (sa svim potrebnim sastojcima), kod nekih je potrebno koristiti i dodatke. Najčešće je u pitanju kalcij, tj. da li u smjesi ima mljevenih kostiju.

Sirovu hranu treba držati zamrznutu najmanje 21 dan na -18C da se izbjegne kontaminacija salmonelom.

BARF treba odmrznuti i ugrijati na barem sobnu temperaturu, a po mogućnosti na temperaturu tijela (37C). To može biti malo nezgodno ako se žurite a zaboravili ste izvaditi paketić na vrijeme. Nikako ne kuhati, niti odmrzavati u mikrovalnoj pećnici, no može se grijati toplom vodom ili čak ponuditi u zdjelici u kojoj je pomiješan sadržaj paketića sa kipućom vodom.

Vlasnici više pasa ponekad se odluče i na pripremu sirove hrane u vlastitoj kuhinji – ne bih to preporučila čistim početnicima, kako zbog potrebnog posla tako i zbog kvalitetnog odabira i pripreme namirnica, no svatko može zamrznuti pureće ili pileće vratove i pileća krilca i jednom tjedno ponuditi svom kavaliru takvu poslasticu.

 

Kuhana domaća hrana

Domaća kuhana hrana može biti i raznolika i jednolična – ovisi isključivo o vlasniku što će davati svom kavaliru. Pseće potrebe nisu iste kao i potrebe ljudi, tako da nikako ne bi trebalo pse hraniti isključivo ostacima sa stola. Postoje namirnice koje se često koriste u humanoj prehrani a koje su toksične za pse (luk na primjer).

Kada govorimo o domaćoj hrani, mislimo na hranu koja se priprema isključivo za pse.  To ne mora biti svakodnevno kuhanje (veće količine se mogu podijeliti na porcije i zamrznuti), niti se kavalir mora hraniti isključivo tako pripremljenim obrocima, no ponudite li  mu nešto 'domaće' vidjeti ćete kojim će veseljem prihvatiti svoj obrok.

Kod pripreme hrane treba dobro paziti na ravnotežu sastojaka i na raznolikost. Ovisi o sastojcima, to može biti i prilično skup ali i izrazito povoljan način prehrane, ovisi koliko se vlasnik potrudi pronaći povoljne ponude i mesa i povrća. Uz BARF koji se priprema kod kuće, svakako je vremenski najzahtjevniji način pripreme hrane za pse. Kako u takvim obrocima nema kostiju koje osiguravaju ravnotežu kalcija, svakako treba dodati kalcij.

Da bismo lakše približili i taj način pripreme obroka, u Blog-u ćemo objavljivati i recepte za pripremu i pečenih mesnih štruca kao i kuhanih obroka 'u jednom loncu'.

 

Literatura:

W. Jean Dodds, DVM , Diana R. Laverdure: Canine Nutrigenomics, Dogwise 2015 Judy Morgan, DVM : From Neddles To Natural, Archway Publishing, 2014 Judy Morgan, DVM :  webinars  http://www.drjudymorgan.com/