Srce

Bolest mitralnih zalistaka

Bolest mitralnih zalistaka je najčešći zdravstveni problem u starijih pasa svih pasmina, iako se kod kavalira može pojaviti izrazito rano. Ova bolest uzrokuje degeneraciju srčanog mitralnog zalistka (zamislimo da je zalistak poput otvorenog kišobrana koji sprečava da se krv vraća, kod degeneracije taj tzv. kišobran nije više napet i propušta krv te se to čuje kao šum prilikom preslušavanja srca). Moramo znati da postoje i ostale vrste srčanih šumova koje uključuju bezazlene protočne šumove i šumove koji nastaju zbog plućne stenoze zalizaka ili venske stenoze.

Puno pasa kod kojih je ustanovljen šum mogu i dalje imati normalan život i doživjeti dobru starost. Mnogi psi unatoč dijagnozi (BMZ) nastavljaju aktivno živjeti dugi niz godina. Za kavalire se preporuča kontrola srca jednom godišnje; to može napraviti svaki veterinar, a kod sumnje u srčane probleme postoje i specijalisti kojima se može obratiti.

Istovremeno bi svaki vlasnik trebao biti svjestan da na mogući razvoj bolesti tijekom godina utječe i način života njegovog ljubimca. Tri su faktora rizika za svakog psa, na koje naročito treba paziti kod kavalira zbog njihove potencijalne sklonosti srčanim problemima:

Dentalna higijena: kontrolirajte češće zube svog kavalira, jer naslage kamenca pogoduju bakterijama koje mogu doprijeti do srca i uzrokovati srčane probleme. Zamolite svog veterinara na godišnjem kontrolnom pregledu da pogleda i zube vašeg ljubimca te vam preporuči kada ih treba čistiti. I svakodnevna njega može pomoći: kruta hrana, pokoja sirova kost, štapići za čišćenje, a za uporne vlasnike i četkanje i čišćenje zubiju.

Aktivnost: iako će kavalir biti zadovoljan ako vam sjedi do nogu dok čitate ili obavljate kućanske poslove, ipak bi trebao imati barem pola sata svoje dnevne aktivnosti – brža šetnja, istrčavanje u društvu drugih pasa, ili čak neki trening, pomoći će da duže ostane u dobroj kondiciji i održavati zdravlje njegovog srca

Prehrana: kavalir nikada ne bi smio biti debeo. Njihove velike oči koje mole i gledaju svaki zalogaj koji stavljate u usta, često će vas dovesti u napast da i njima spustite pokoji slasni komadić. No budite svjesni da je svaki takav komadić direktno usmjeren na zdravlje srca vašeg ljubimca i da može imati teške posljedice. Kontrolirajte težinu svog kavalira i ne popuštajte te smanjite hranu ako se težina počne dizati preko mjere. Svaki kavalir treba imati vidljiv obris struka, a komadići mrkve, brokule, srca kupusa ili nekog drugog povrća napuniti će želudac i zabaviti zube isto kao i keks, ali bez posljedica na težinu.