Oči

Bolesti očiju

Prema shemi za pregled očiju kavalira se svrstava u skupinu Čisti (Unaffected) ili Bolesni (Affected). kod nasljednog katarakta (mrene) i multi-fokalne retinalne displazije (MRD).

Nasljedni katarakt (mrena) može se pojaviti kod vrlo mladih pasa, već ssa 6/9 mjeseci starosti ali se ne mora manifestirati niti za nekoliko godina. Mrena obično napreduje tako da zahvaća veći dio leće i uzrokuje ozbiljne poteškoće sa vidom. Kod MRD-a mrena se obično razvija na oba oka. Način nasljeđivanja nije poznat.

Displazija mrežnice je urođeni poremećaj koji se oftamoskopski može ustanoviti kod štenaca od oko 5 tjedana i starijih. Razvoj pigmenta u tkivu mrežnice od 8/10 tjedna može dovesti do promjena u izgledu multifokalne retinalne displazije (MRD), te ponekad otežati dijagnozu. Poremećaj se pojavljuje sa velikim varijacijama od nekoliko nabora ili krugova ali i do odvajanje mrežnice i krvarenja. Lezije se obično nalaze u oba oka. Poremećaji vida kreću se od neznatnih pa do potpune sljepoće.

Spontana retinalna displazija javlja se u tri oblika:

  • Fokalna ili multifokalna retinalna displazija, gdje su vidljivi nabori u centralnom fundusu. Vid u pravilu nije zahvaćen
  • Geografska retinalna displazija, gdje su nepravilo oblikovana područja vidljiva u tapetalnom fundusu. Vid je znatno narušen.
  • Potpuna displazija mrežnice s odvajanjem, uočljiva je odvojena mrežnica u području glave optičkog živca. Sljepoća ili teško oštećenje vida je u pravilu prisutno. (2)

Pretpostavlja se da je i kod kavalira bolest nasljedna prema recesivnom modu.

Psi sa retinalnom displazijom i juvenilnom mrenom ne bi smjeli ići u uzgoj.

Ostale bolesti oka koje se pojavljuju u pasmini a mogle bi biti nasljedne su sindrom suhog oka (Kerato-conjunctivitis sicca), pojava dvostrukog reda trepavice (distichia) i sindrom malenog oka (microphthalmia).

Suho oko se može pojaviti kao urođena bolest, ali se češće razvija kod odraslih pasa (i može biti i izazvano imunološkim problemima).

Microphthalmia se može pojaviti i kao izolirano stanje ali i uz druge poremećaje (mrena  i sl).To je urođeni problem ali se teško dijagnosticira prije 8 tjedana (a i više) starosti šteneta osim kod jako izraženih slučajeva.

Distichia (dvostruki red trepavica) može biti vidljiva sa nekoliko mjeseci starosti, ali se potpuno razvije tek sa 18 do 24 mjeseci starosti šteneta.

Očni pregledi

Da bi se nastavio proces uklanjanja nasljednih bolesti očiju iz pasmine, potrebno je redovito kontrolirati uzgojne pse. Najbolji je plan pregled štenaca u leglu (tzv. litter screening) naročiito vezano za MRD i microphthalmiu, te testiranje oba roditelja prije parenja. Pse bi trebalo pregledati najviše 12 mjeseci prije parenja, što kod parnjaka uglavnom znači godišnje okulističke preglede. Potrebni su redoviti pregledi odraslih pasa da bi se ustanovila pojava mrene ali i razvoj suhog oka i distichiae.

Oftamološki pregled oka je jednostavan, brz i bezbolan.

Matični engleski kavalirski klub priznaje samo preglede obavljene kod specijalista veterinara sa posebnim kvalifikacijama.

 

http://www.thecavalierclub.co.uk/start.html
http://www.vef.unizg.hr/org/kirurgija/wp-content/uploads/2009/11/Bolesti-mreznicestaklastog-tijelaocnog-zivca-i-orbite.pdf