Episodic Falling i Dry Eye Curly Coat Syndrome

Episodic Falling

Kod kavalira je već četrdeset godina poznata pojava tzv. "padanja", "sindrom kolabiranja", ili "povremenog padanja" (Episodic Falling - EF).
Episodic falling je neurološka bolest, a napadi se pojavljuju nakon fizičke aktivnosti, uzbuđenja ili frustracije, kod težih slučajeva se i ne primjećuje neki očiti razlog koji pokreće napadaj. Očituje se kao pojačani tonus mišića. To znači da pas ne moža opustiti mišiće, postaje krut i zbog toga pada. Psi koji su genetski uvjetovani obično prve simptome pokazuju prije godine dana starosti, najščešće sa prvim napadima negdje između četvrtog i sedmog mjeseca.
Simptomi bolesti pokazuju veliku raznolikost. Osim što se pojavljuju i iznimke u vremenu pojave prvih simptoma (kod nekih su se pasa prvi simptomi pojavili i sa tri do četiri godine starosti). Psi koji su zahvaćeni blagim oblikom bolesti ponekad će se samo trenutačno "zamrznuti“ u  pokretu, što neiskusnom oku često može i promaknuti. Drugi će pak psi pokazivati "zečji skok" u trku, te zabacivati stražnji dio u strane i nakon toga pasti na bok. Kod drugih će se pak primjećivati hod u engleskom nazvan "deerstalker", gdje će se glava sve više i više približavati tlu, da bi se na kraju pas spotaknuto i poletio preko nosa na tlo. Neki će pak pasti na pod i pokazivati grčenje mišića, napadaj koji može trajati od nekoliko minuta do par sati. Skupina kavalira pokazivati će i simptome "hvatanja muhe".
Mnogi se kreću ukrućeno, gegaju se, naročito tik prije početka napadaja, a mnogi nemaju dobru koordinaciju pokreta čak i kada se kreću normalno. Pri napadajima ne gube svijest i ne pokazuju znakove bolova, iako će poneki kratko zacviljeti prije pada.

Početkom 2011 genetičari iz Animal Health Trust-a identificirali su recesivnu mutaciju koja uzrokuje Episodic Falling sindrom. Bolest je često teško pozitivno dijagnosticirati bez DNK analize, jer simptomi su različiti i slični drugim neurološkim oboljenjima, često se dijagnosticiraju kao epilepsija. Razvijen je  DNK test koji omogućava pozitivnu dijagnostiku kao i izuzetno koristan alat kod odabira parova za uzgoj.

Dry Eye Curly Coat Syndrome
Sindrom suhog oka i kovrčave dlake

Sindrom suhog oka i kovrčave dlake (Dry Eye and Curly Coat – DE&CC), stručan naziv congenital keratoconjunctivitis sicca & ichtyosiform dermatosis, utječe na oko i kožu psa. Kod oboljelih pasa suzne žlijezde ne proizvode suze, pa se oko ne vlaži. Dlaka postaje perutava i suha, naročito oko šapica, te to može uzrokovati probleme i bolove kod hodanja i stajanja. Koliko se zna, ovaj poremećaj je jedinstven za kavalire. Na žalost, ne postoje ni adekvatni načini dugotrajnog liječenja.
Početkom  2011 genetičari iz Animal Health Trust-a identificirali su recesivnu mutaciju koja uzrokuje Dry Eye & Curly Coat sindrom. Razvijen je DNK test koji omogućava i pozitivnu dijagnostiku i istovremeno je izuzetno koristan alat kod odabira parova za uzgoj. Kako je uzrokovan autosomalnim recesivnim genom, ovaj se sindrom može u uzgoju kontrolirati.

Treba napomenuti da ne dolazi svaki poremećaj vlaženja oka od ovog gena: "suho oko" pojavljuje se kod svih pasmina iz raznih uzroka (nakon uzimanja nekih lijekova, nakon bolesti, poremećajem imunološkog sistema, starosti...), ponekad je poremećaj trajan a ponekad se stanje popravlja, no to se ne traba miješati sa genetski naslijednim sindromom DE&CC.

 

Prema tekstu iz Animal Health Trust-a