Njega kavalira

Njega kavalira može biti vrlo lagana i jednostavna ako se počne već od štenećih dana, po mogućnosti u leglu kod odgovornog uzgajivača gdje se štene vrlo lako navikne na češljanje, kupanje, sušenje, diranje šapa i rezanje noktića, pranje zubića prvim četkicama za zube, čišćenje ušiju… A može se pretvoriti u pravu gladijatorsku borbu ako se ne obavlja redovito i pas nije naučen na svakodnevno diranje i ne dozvoljava vlasniku sve potrebno za redovitu njegu.

Svakako štene, ali i odraslog psa, treba lagano navikavati na sve postupke potrebne za održavanje higijene i njege od prvog dana kada stigne u svoj trajni dom. Pri tome treba paziti da se pas ne ozlijedi, obilato ga nagrađivati za strpljenje pa ako u jednom trenutku i ne dozvoli potpunu njegu, postupak djelomično ponavljati češće i u malim ga koracima dovesti do punog 'spa' tretmana.

Želite li zdravog i čistog psa (jer kavaliri su prvenstveno kućni psi) koji će duže vrijeme biti s vama, trebate mu pružiti i adekvatnu njegu. Uvijek ga možete odvesti u neki od mnogobrojnih salona za njegu pasa, (pripazite da osoba kojoj ga ostavljate zna što radi) ali nije teško ni naučiti neki od malih trikova zanata i urediti svog ljubimca kod kuće.

Na što sve treba obraćati pažnju:

Zamolili smo za pomoć našu Maju koja vodi salon 'Čuperak' u Zagrebu da nam na jednom kavaliru pokaže kako to izgleda.