Kavaliri u umjetnosti kroz stoljeća - ruby

"U brojnim knjigama i člancima često se iznosi podatak da se ruby (crveni) patuljasti španijeli ne pojavljuju do početka devetnaestog stoljeća. Ova pretpostavka vjerojatno se temelji na činjenici da se na slikama mnogih starih majstora prikazuju samo blenheim, ticolour i black and tan. Pretpostavljalo se da su ruby pojavili zbog križanja s drugom pasminom ili mutacije. Međutim, ipak postoji nekoliko slika koje pokazuju da su ruby španijeli bili prisutni već dugo vremena. U Nacionalnoj galeriji u Londonu nalazi se velika slika talijanskog umjetnika Antonia Pisanello nazvana Vizija Svetog Eustacija. Ona prikazuje svetog Eustacija u lovu, na konju s čoporom pasa, uključujući i psa u tipu hrta. Na samom dnu slike, uz konja trče dva mala psa u tipu španijela ruby (crvene) boje.  Ovo je naslikano 1438. godine, a ispod je detalj iz te slike.

 

 

Steven Van der Muelen naslikao je donju sliku oko 1550. godine, a vjeruje se da je španijel bio u vlasništvu Lady Knollys koja je (iako vanbračno) sestrična kraljice Elizabete I.

 

C. Fulton naslikao je, sredinom devetnaestog stoljeća, sliku iznad, koja prikazuje ruby u tipičnoj pozi.

 

Slika ruby-ja s dužom njuškom i tricoulor-a s kraćom njuškom, naslikao je Samuel Bough u 1850. godini. Negdje u to vrijeme nastaje moda patuljastih pasa sa kraćim njuškama i tu je uistinu bilo dosta križanja sa orijentalnim pasminama da bi se njuška napravila što kraćom. Tako je nastao King Charles Spaniel.

 

Još jedna slika iz sredine 1800-te, rad nizozemskog umjetnika Bernarda de Gempta."

 

 

 Prijevod: Ivon Krleža 

 Tina i Dennis Homes,  http://www.thecavalierclub.co.uk/start.html  Cavaliers as Companions, April 2011