Kavaliri u umjetnosti kroz stoljeća - blenheim

Tina i Dennis Homes svaki mjesec objavljuju mnoštvo zanimljivosti na stranicama CKCS Club UK http://www.thecavalierclub.co.uk/start.html . Pokušati ćemo prevesti neke od najzanimljivijih tekstova:

 

"Kao što dijelimo strast prema kavalirima, oboje smo vrlo zainteresirani za umjetnost. Tijekom godina, kombinirali smo ta dva interesa te izgradili poprilično opsežnu zbirku kopija (većinom razglednica) starih slika koje prikazuju kavalire i male španijele. Vrlo je zanimljivo, kroz slike, vidjeti kako se pasmina razvijala tijekom stoljeća. Mnogi pretpostavljaju da su male španijele u Europu doveli rani talijanski trgovci, sa Dalekog Istoka. Većinu prvih slika malih španijela naslikali su talijanski umjetnici. Vrijeme talijanske renesansne umjetnosti proteže se od kraja četnaestog stoljeća sve do šesnaestog stoljeća. Mnogi plemići u svoje obiteljske portrete uključivali su i pse. Kavalirski tip španijela također je bio prikazivan u mnogim slikama nizozemskih umjetnika tijekom zlatnog doba flamanske umjetnosti u sedamnaestom stoljeću. Za razliku od talijanskih slika koje su više bile veličanstvene, nizozemska škola često je na slikama prikazivala obične ljude u svakodnevnim situacijama sa psima kao sporednim likovima. Talijanske slike pse pak predstavljaju s njihovim vlasnicima. Sljedećih nekoliko mjeseci prikazivat ćemo neke detalje iz ranih slika koje prikazuju razvoj kavalira. Ovaj mjesec ćemo započeti s blenheim-ima.

 

Danas mnogi moderni umjetnici rade sa fotografijama; uz jednu fotografiju za željenu pozu koriste i još nekoliko kako bi jasnije prikazali karakter psa. Ovi rani slikari radili su sa živim modelima, pa je poprilično nevjerojatno kako su uspjevali staviti psa u pozu. Smatramo da je dovoljno teško natjerati pse da mirno sjede pa i nekoliko sekundi za fotografiranje."

 

Šesnaesto stoljeće

 

Sedamnaesto stoljeće

 

Osamnaesto stoljeće

 

Devetnaesto stoljeće

 

 Prijevod: Ivon Krleža 

http://www.thecavalierclub.co.uk/start.html  Cavaliers as Companions, January 2011